Her şey, ünlü sanatçı Berdan Mardini’nin Rosa Damascena isimli yağ gülünü kendi memleketi Mardin’de yetiştirmeye karar vermesiyle başladı. Bu kararında, çocukluğundan beri koku ve esanslara tutkun olmasının büyük payı vardı. Ama sosyal sorumluluk duygusu ön planda bir sanatçı olarak Mardini’nin bir amacı daha vardı: Hemşehrilerine istihdam sağlarken, yepyeni bir fikri hayata geçirerek bölge halkının ufkunu açmak. Mezopotamya’nın en eski çiçeklerinden biri olan gülü yüzyıllar sonra bu topraklarla tekrar buluşturan Berdan Mardini, kozmetik ve parfümeri alanında müşterinin ihtiyaç duyduğu ham ve mamül ürünleri imal ederek tüketiciye sunmak üzere 2018’de Mardini Kozmetik firmasını kurdu.
Mardini Kozmetik olarak işe, Mardin merkez Artuklu ilçesinin Yaylabaşı Mahallesi’nde 700 dekarlık bir araziye gül ekerek başladık. Şam gülü olarak da bilinen Rosa Damascena ile birlikte Intermedia ve Sevtopolis(Angustifolia familyasından) adında iki tür lavanta ekerek devam ettik. Hemen ardından, aynı mahallede gül ve lavanta çiçeklerini distilasyon tekniğiyle işleyeceğimiz fabrikayı kurduk. Fabrikayı; başta gül yağı, gül suyu, lavanta yağı ve lavanta suyu imalatı olmak üzere daha birçok işlemi hassasiyetle gerçekleştirecek teknolojik sistem ile donatarak faaliyete hazır hale getirdik.
Sektörde ihtiyaç duyulan hammaddelerin önemli bir kısmını karşılayacak olan ve 1100 metre rakımda yetiştirdiğimiz bu çiçeklerin eşsiz kalitede ürün verdiğini tespit ettik. Bu yatırım ile Mardin’i Türkiye’nin ikinci gül merkezi yaptığımız için gururluyuz. Gül projemiz ile bölgenin istihdamına yaptığımız katkı ve bölge halkının bundan duyduğu memnuniyet bizim için güçlü bir motivasyon kaynağı oldu.
Faaliyetlerimiz gül ve lavantadan hammadde elde etmekten ibaret değil elbette. Sektördeki birçok kozmetik ürünü ile birlikte parfüm imalatı da yapıyoruz. Gül ve parfüm deyince, Mardini Kozmetik olarak sektörün tarihsel geçmişiyle ilişkimizi paylaşmadan geçemeyeceğiz. M.Ö. 4000-2000 yılları arasında Mezopotamya'da hüküm sürmüş Sümerler; yazı, dil, tıp ve astronomi alanlarındaki buluşlarıyla insanlığa öncülük yaptı. Sümerler parfümü bulan uygarlık olarak da tarihe geçti.
Kozmetik hammadde imalatında kullanılan Latince ismiyle Rosa Damascena gülü de ilk olarak Mezopotamya'da yetiştirildi. Şam gülü ve Isparta gülü olarak da anılan Rosa Damascena, tarihsel süreç içerisinde Avrupa'ya geçti. 100 yıl önce Isparta'da bu gül cinsinin yetiştirilmeye başlanmasıyla, Rosa Damascena Anadolu'ya geri döndü. Mardini Kozmetik ise, Rosa Damascena gülünü anavatanıyla yani Mezopotamya ile tekrar buluşturdu.