Lavanta Yağı Nedir?
Lavanta yağı, aromaterapide sık kullanılan temel yağlardan biridir. Lavanta bitkisinin çiçeklerinden damıtılarak elde edilir ve tarih boyunca sağlık ve güzellik alanlarında kullanılmıştır. Lavanta yağı özellikle antiseptik ve anti-inflamatuar özellikleriyle öne çıkar.
Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?
Bakteri ve Mantarlara Karşı Mücadele Eder Lavanta yağı kullanımı antimikrobiyal özelliği ile yalnızca bakterileri yok etmekle kalmaz, ayrıca bazı mantar çeşitlerine karşı da etkilidir. Temizlik ya da çamaşır yıkama sırasında birkaç damla yağından kullanmak, bakteri ve mantarlara karşı etkilidir.
Akne ve Güneş Yanığı Tedavisinde Kullanılır
Deride meydana gelen sedef hastalığı, sivilce ve alerji gibi birçok cilt problemini tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda akne problemlerinin tedavisinde de iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Sivilce olan bölgeye pamuğa bir damla lavanta yağı damlatarak sürebilirsiniz ya da lavanta yağı ile Hindistan cevizi yağını bir arada kullanarak sivilce oluşumunu önleyebilirsiniz.
Antiinflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde güneş yanıklarını, kızarıklık ve şişlikleri azaltabildiği gibi iyileşme sürecini de hızlandırabilir.
Uyku Sorunlarına İyi Gelir
Uyku sorunu yaşayan kişilerin yatmadan önce yastığının kenarına damlatarak kullanması uykuya dalmasını ve uyku kalitesinin artmasını sağlar.
Ağrılar için sakinleştirici etkiye sahiptir
Lavanta yağı, baş ağrısı, kas, eklem ve sırt ağrısı gibi sorunların azalmasına yardımcı olarak vücudu sakinleştirir. Ağrıyan bölgelere lavanta yağı kullanılarak masaj yapmak, ağrıları hafifletir ve kasların gevşemesini sağlar.
Stres ve Anksiyete Sorunlarını Azaltır
Sinir sisteminin sakinleşmesinde, ruh halini iyileştirmede buna bağlı olarak kan basıncının düşmesini sağlayarak kişinin stres seviyesinin azalmasını sağlar.
Ayak Sağlığını Korur
Lavanta yağı ile ayak masajı yapmak, yorgunluğu azaltır ve ağrıları hafifletir. Gerginliği ortadan kaldırır. Antiinflamatuar ve antiseptik özellikleri ayakta ortaya çıkan iltihaplanmaların giderilmesinde fayda sağlar.
Sindirimi Kolaylaştırır
Lavanta yağı, bağırsak ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar. Herhangi bir mide rahatsızlığında; ağrı, kabızlık, kusma veya hazımsızlık gibi sorunlarda tedavi etmek için kullanılabilir.
Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Korur ve İyileştirir
Soğuk algınlığı, enfeksiyonlar, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi pek çok solunum yolu hastalıklarına karşı iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Boyun, göğüs ya da sırt bölgelerine sürerek tıkanıkların açılmasına katkı sağlar ve iyileşmeyi hızlandırır. Buharlı bir suya damlatılması veya buhurdanlığa damlatılarak solunması solunumsal bozuklukları rahatlatır.
Adet (Regl) Ağrılarını Azaltır
Adet dönemlerinde yaşanan krampları ve ağrıları azaltmaya yönelik kullanılabilir. Pamuk üzerine damlatıp solunabilir.
Saç Sağlığını Korur
Lavanta yağı, saç derisini besler ve saç tellerini güçlendirir. Saç dökülmesini azaltır ve saçın daha kalın görünmesini sağlar. Aynı zamanda saç derisindeki kuruluğu giderir, kepek oluşumunu önler ve saçın parlaklığını artırır. Lavanta yağı, saçın doğal büyümesini teşvik edebilir ve saçın daha sağlıklı uzamasına yardımcı olabilir. Saç bakımında lavanta yağını kullanmak için, birkaç damla yağı taşıyıcı bir yağla seyrelterek masaj yapabilir veya şampuanınıza 2-3 damla damlatarak kullanabilirsiniz.
Lavanta Yağının Cilt Bakımında Kullanımı
Lavanta yağını cilde uygularken her zaman dikkatli olunmalı ve cilt tipinize uygun şekilde seyreltilmiş olarak kullanılmalıdır. Lavanta yağının kuru cilt tipine olan faydalarını hissetmek için öncelikle iyi temizlenmiş bir cilde gece yatmadan önce bir parça pamuğa 1-2 damla lavanta yağı damlatarak kullanılabilir. Sivilce oluşumunu ve ciltteki kızarıklıkları önlemek amacıyla lavanta yağının faydalarından yararlanmak için bir parça pamuğa lavanta yağı damlatarak sivilce ya da kızarıklık olan bölgeye uygulayabilir. Deri yüzeyinde oluşan iltihap durumlarında ise de lavanta yağını hafif dairesel hareketler ile cilde masaj yaparak yavaşça uygulayabilir.
Lavanta Yağının Yan Etkileri